Poruka za Dan studenata

Danas je 4. april – Dan studenata. Ovom prilikom želim da čestitam praznik svim kolegama studentima. Želim vam što više položenih ispita i korisnih znanja!

123
Svečana akademija povodom Dana studenata u Narodnoj skupštini Republike Srbije

U našem obrazovnom sistemu jedino obavezno jeste da završite osnovnu školu. U srednjoj školi vam profesori već prete sa rečenicom:“Srednja škola vam nije obavezna!“. A kada ste maturanti, već znate da će 95% vaših drugara iz razreda upisati nešto, iako i nemaju neka konkretna interesovanja.

Imam utisak da je danas fakultet postao poput srednje škole, nekako je sramota ne upisati nešto. Nisam sigurna da li je takvo stanje svesti samo na našim prostorima ili je to globalni fenomen, ali statistika kaže da u Srbiji postoji hiperprodukcija diploma.

Veoma mi je jasno da je ovo Balkan i da se svi plaše da će ostati bez posla ako baš ništa ne završe od visokog obrazovanja. Stoga, molim vas odmaknite tu predrasudu u prvu kantu. Uz malo sreće, svako ko je sposoban, radan i zainteresovan biće veoma uspešan u oblasti u kojoj radi imao on diplomu ili ne. (* izuzmimo oblasti za koje je zaista potrebna diploma da biste u njoj i bili: medicina, advokati i sudije i slično)

Uostalom, vrlo se slažem sa jednom od mojih omiljenih profesorki iz srednje škole koja je mom razredu, kada je saznala da će od 26 đaka, nas 25 konkurisati na fakultete rekla: „Nemojte vi  mnogo da se uzdate u tu diplomu, mora neko i kasirka u Maksiju da bude.“. Ne, ona nije htela da uvredi kasirke iz Maksija koje pošteno obavljaju svoj posao, imala je tu poruku da u našem društvu postoji pogrešno očekivanje da će svako ko završi fakultet lakše naći posao.

Ne mora da znači! Poznajem dečka koji ima samo srednju školu i zarađuje 10 prosečnih plata i takođe sam upoznala devojku koja je na doktorskim studijama i radi promocije da bi preživela. Ne zavravajte se. Upište fakultet zato što želite da postanete stručnjak u određenoj oblasti, ne da bi mama i tata bili srećni, da vas društvo ne bi „zezalo“ ili da se ne biste osećali manje vredno.

Vaša vrednost je u vašem znanju i snalažljivosti, a ne na papiru. Uostalom, živimo u vremenu preduzetnika. Praktično znanje i ideje su na ceni.

Stoga, dragi studenti kolege, odlazite na fakultet da proširite svoja znanja, da ugrabite nove šanse, stvorite mrežu kontakta sa budućim kolegama i saradnicima. Posvetite se istinski svojim studijama i uživajte svaki dan u statusu studenta. Kažu da je ovo najlepše doba oni koji su završili. 🙂

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s