25 pre 25

Godine kao brojka baš ništa ne znače. Poznajem zrele ljude od 17 godina, a poznajem i dečurliju od 40. Ipak, neke stvari bi trebalo „preboleti“ dok ne navršimo četvrt veka, neke druge treba iskusti, neke naučiti… Stoga, napravila sam „malu“ listu onoga što lično smatram važnim da se dogodi pre nego ugasimo brojku 25 na rođendanskoj torti. Prvenstveno mislim na lični razvoj, male uspehe, saznanja, veštine i „probleme“ koje treba da prerastemo sa tom brojkom.

1. Odluči koji je tvoj posao iz snova.
Mnogo mladih ne zna šta želi ni sutra, a kamoli za 10 godina. Ipak, koliko god da se osećaš izgubljeno, probaj da pronađeš odgovor koji posao bi bio srećan da radiš ili prema kom pozivu osećaš strast. Makar i delimičan odgovor će doneti manja lutanja. Lakše je krčiti puteve kad znamo adresu, zar ne?

2. Učini svoje roditelje ponosnim.
Čak iako nisi sledio put koji su oni želeli za tebe, čak iako nisi mega-uspešan. Postaraj se da se barem ne brinu za tebe.

3. Devojke, javite se prve. Momci, ne glumite hladnog ako ste se zacopali do ušiju.
Ostavite igrice u srednjoj školi (gde i pripadaju), budite otvoreni i imajte petlju. Ljubav je nekada prolaznog roka trajanja i dok čekaš da onaj drugi uradi nešto isti taj će pomisliti da si ustvari nezainteresovan i … izbrisaće te, a to je scenario koji niko ne želi, zar ne?

4. Volontiraj.
Jer su meni, a verujem i mnogima, ona donela nove prijatelje iz celog sveta, iskustvo i nezaboravne uspomene. ( Srce mi je ostalo na Silafestu, na primer 🙂)

5. Pobedi zavisnost od telefona.
Nauči da odeš u šetnju bez njega, nauči da ga držiš u torbi dok si u društvu, smanji vreme na njemu. Što kaže citat koji kruži društvenim mrežama ovih dana: „Imaš propušten život na telefonu.

6. Stalno uči nešto novo bez obzira na godine.
…jer kada si poslednji put učinio nešto po prvi put?
Ako ćemo iz sopstvenog dvorišta ove godine kupiću (napokon) sebi gitaru i naučiću da je sviram.

7. Otputuj sam.
Takvo iskustvo naučiće te da uživaš u svom društvu i da lakše stičeš nove prijatelje. A i turistički doživljaj je potpuno drugačiji.

8. Živi sam.
Iako sam svega 4 meseca (u inostranstvu) živela van roditeljskog doma to je mnogo uticalo da postanem zrelija i odgovornija.

9. Prestani da se porediš sa drugima.
Jedina osoba sa kojom treba da se porediš jesi ti iz prošlosti.

10. Probaj da pobediš neki strah.
Bilo da se bojiš visine, dubine, zatvorenog prostora, tamnih ulica – probaj da nađeš bar način na koji ćeš da smiriš sebe u tim momentima.
Na primer, zbog traume iz detinjstva, dugo sam se plašila pasa. I danas učim kako da se ne uspaničim ako neki zalaje ili krene da skoči na mene u igri.

11. Idi u susret stvarima, ne čekaj da ti dođu.
Dok čekaš bolji posao postaraj se da stekneš kvalifikacije za isti.
Ne čekaj savršenu priliku već učini ono što želiš odmah – kockice se nikada neće dovoljno poklopiti i nikada neće biti idealno da kreneš.

12. Pokreni nešto svoje.
Živimo u eri preduzetništva. A kako ti planiraš da učestvuješ u tome?

13. Napravi listu na stvari na koje si ponosan.
…i ako njome nisi zadovoljan razmisli kako da je poboljšaš.

14. Nauči da oprostiš drugima.
Preboli zle komentare iz škole, oprosti i zaboravi nenamerne greške dragim ljudima (hej, pa niko ne voli nabijanje grešaka na nos!), oprosti roditeljima ako te nikada nisu upisali na hobi koji si hteo…

15. Pomogni nekome bez očekivanja ičega za uzvrat.
Pa čak i od karme. I čini to često. Osećaćeš se mnogo bolje. I nastavi da to radiš posle 25.

16. Pobedi tremu od javnog nastupa.

17. Nauči da voliš svako godišnje doba.
…i ne daj da ti kiša, vrućina, jak vetar ili led bude izgovor zašto imaš loš dan.

18. Preboli trip da ako te je jedan/a povredio/la da su svi isti.
Ne, nisu. Izgubićeš sjajne prilike dok tvrdoglavo ostaješ pri tom uverenju.

19. Zaradi prvi novac.
Mada ovo je pre za listu „…pre 20. rođendana“

20. Nauči da kazes NE.
Mnogo nas pristaje na stvari za koje nemamo vremena i koje nas ne ispunjavaju, u najgorem slučaju koje ne podnosimo da radimo. Ali ipak pristajemo da ne bismo uvredili nekoga, jer smo navikli, iz kurtoazije, itd.. Ipak nismo svesni da time ne poštujemo sebe  – zato nauči da bez dugog objašnjavanja i pravdanja jednostavno kažes: NE.

21. Ne živi od mišljenja drugih.
Apsolutno nije bitno šta će reći bilo ko o nekom tvom potezu ili odluci. Jedino je bitno da li će tebi biti žao ako nešto ne uradiš. Znam mnogo ljudi koji se i sa 50 tresu od tuđeg mišljenja. Ne budi kao oni, preboli to pre 25.

22. Budi svestan svojih mogućnosti.
Često pristajemo na manje nego što zaista zaslužujemo samo jer mislimo da je ciljanje na više od toga preambiciozno. A zaboravimo da je naša granica tamo gde je mi odredimo.

23.  Osvesti se politički.
Politika nije samo za matorce i ne ulaziš u godine kada ona najednom postaje bitna. Politička svest je važna jer između ostalog od onog što ta politika seje zavisi u kojim uslovima ćeš biti lečen, ko će ti i kako obrazovati decu, kako će ti biti uređen grad i da li ćeš čekati prevoz po pola sata (kao i mnogo toga – da ne zalazim u dubiozu).

24. Postani tolerantan.
Ne generalizuj, ne mrzi nikoga i ne lepi mu etikete samo zbog njegove nacionalnosti, vere, seksualne orjentacije, boje kože i sličnog.

I moje omiljeno za kraj…

25. Ne traži sreću samo u velikim stvarima.
Naučiti „Art de Vivre“ dok smo još „zeleni“.

A šta vi smatrate da treba učiniti pre 25 rođendana? 🙂

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s